21:53
February 8,  2016   
Dus jij wilt vliegles?
30 oktober 2005
"Ik ga vliegles nemen" is een fantastische uitspraak, maar de echte beslissing om vliegles te gaan nemen is er eentje die je niet lichtvaardig moet nemen, al is het alleen maar om een mogelijke financiele strop te voorkomen! Hoewel ik er zelf geen moment spijt van heb gehad, voel ik het toch enigzins als mijn plicht om mensen erop te wijzen dat een TE gemakkelijke beslissing om vlieglessen te nemen een kostbaar grapje kan worden!

"Wat zullen we nu krijgen?" hoor ik je denken, "iemand die naast het nemen van vlieglessen er zelfs zo ver in gaat om al zijn ervaringen bij te houden, gaat het me afraden om vlieglessen te nemen?".

Nee hoor, maak je geen zorgen, ik ga je het zeker niet afraden om vlieglessen te nemen! Sterker nog, als je er zin aan hebt en je kunt het je veroorloven, GO FOR IT!

De bedoeling van dit stukje is uitsluitend om je te waarschuwen voor een mogelijke overhaaste beslissing!

Daarom geef ik je even een paar feitjes die volgen vanuit de beslissing om vlieglessen te nemen, zodat je op voorhand weet waar je aan begint:
  1. Een opleiding voor het internationale PPL-brevet kost je al gauw zo'n EUR 10.000
  2. Benodigde logboek-tijd om praktijkexamen te mogen doen is wettelijk vastgesteld op 45 uur. Als je dit aantal uren verdubbeld dan heb je een zeer voorzichtige schatting van het aantal uren dat je minimaal door moet brengen op het vliegveld. Daar bovenop moet je de tijd meerekenen om naar het vliegveld te rijden en weer terug naar huis. De ervaring leert dat je buiten de vliegles zelf per vliegles al gauw rekening moet houden met al gauw zo'n anderhalf a twee uur tijd. Oftewel, per vliegles ben je een kleine halve dag kwijt.
  3. De genoemde 45 uren vliegles is een wettelijk minimum. In de praktijk moet je al gauw reken op minimaal 55 uur vliegles.
  4. Naast de praktische vlieglessen heb je ook behoorlijk veel tijd nodig om te slagen voor de theorie-examens. De stof is niet al te moeilijk (iedereen kan het halen), maar het is wel behoorlijk omvangrijk. Houdt rekening met minimaal 3 volledige dagen die je moet inruimen voor de examens. Daarnaast moet je toch minimaal uitgaan van een uurtje of 100 studeren.
  5. Ook de Radio-Telefonie bevoegheid is niet iets wat je zo maar even erbij doet. Ook hiervoor moet je een dag inruimen om in Hoofdorp examen te doen, en ook hier heb je toch al gauw een uurtje of 20 nodig om het 'vliegerstaaltje' te leren spreken en begrijpen.
Na de opleiding begint natuurlijk het echt leuke werk: een vluchtje naar een van de Waddeneilanden. Of je zoekt het iets verder, en je bezoekt een van de omliggende buurlanden. Het is maar net waarom je begonnen bent met vlieglessen. De één blijft altijd in de buurt van z'n home-field, de ander wil heel Europa doorkruisen.

Hoe dan ook, houdt rekening met bovenstaande zaken voordat je uiteindelijk besluit om vlieglessen te gaan nemen!
 
Home arrow Dus jij wilt vliegles?