03:29
February 10,  2016   
Nieuwe auto-pilot: Trio EZ Pilot II
16 augustus 2011
Zoals ik eerder schreef doet de huidige auto-pilot van het merk Navaid het al een tijd niet meer. Telkens wanneer de servo van stroom werd voorzien gaf hij vol links rolroer, niet echt handig als je vliegt...

Met een niet-werkende autopilot heb je twee opties: repareren of vervangen. Omdat de leverancier van Navaid al een paar jaar niet meer bestaat lijkt me repareren niet handig, want je hebt geen bedrijf waar je op terug kunt vallen mocht je ondersteuning nodig hebben.

EZ Pilot OLED.jpg Op diverse internet-fora las ik zeer goede recenties en uitsluitend positieve gebruikerservaringen met de EZ Pilot van Trio Avionics uit Californie. Groot voordeel van deze autopilot is dat je een bestaande Navaid servo zonder aanpassingen kunt aansluiten. Daarom heb ik voor deze autopilot gekozen, en heb ik uitsluitend de controlhead besteld in de hoop dat de Navaid servo in mijn kist nog goed is. Vanmorgen werd deze bij ons op de camping afgeleverd, dus vanmiddag samen met mijn zwager Hans richting Hoogeveen getogen om hem in te bouwen.

Na het demonteren van het panel met instrumenten haal ik eerst de Navaid controlhead er uit, alsmede de digitaal/analoog converter die tussen de Skymap IIIC moving map GPS die niet langer nodig is. Voorzichtig zoeken we vervolgens de electrische kabels die voor de controlhead zijn, waarna ik als eerste de kabel die het NMEA-0183 signaal van de GPS aan de controlhead doorgeeft met behulp van crimps verbind met de bekabeling van de EZ Pilot.

Vervolgens de EZ Pilot II controlhead gemonteerd in het lege gat waar de Navaid eerst zat, de eerste testen kunnen gedaan worden nadat de initiële setup van de EZ Pilot zijn gedaan. Zodra ik de servo activeer krijg ik meteen weer linker rolroer, bummer! Ik probeer van alles om te kijken of het nu aan de controlhead of de servo ligt, helaas is de eindconclusie dat de servo kapot is. Shit, moet ik alsnog een servo uit Amerika laten overkomen, so be it...

Om de GPS-functionaliteit te testen schuiven we de PH-MZW naar buiten zodat de Skymap IIIC een satelite-fix kan krijgen. Even later krijgen we het positieve bericht van vandaag: alle GPS-informatie komt keurig netjes door.

Daarna monteer ik het paneel weer in het 'dashboard', ruimen de spulletjes weer netjes op en gaan we terug naar de camping. Vanavond heb ik meteen een servo besteld, als het goed is krijg ik begin die volgende week binnen.

Reakties
Toevoegen
Lees verder/reageer
Naam:
E-mail:
 
Website:
Onderwerp:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch::(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 
Voer de anti-spam code in die in het plaatje staat.
 
< Vorige   Volgende >
Home arrow Andere dingetjes... arrow Nieuwe auto-pilot: Trio EZ Pilot II