16:15
February 6,  2016   
Vliegles 09
5 februari 2005
Ik heb weer mazzel met het weer: geen wolkje te bekennen, 4-6 knopen wind uit richting 140 (dus baan 10 is weer eens in gebruik) en een zicht van 8 tot 15 kilometer. Dus op naar Hoogeveen...
Vandaag vlieg ik voor de 2e keer met George, dit keer op de PH-VSN. Na de dagelijks inspectie en de overige checks beginnen we te taxieën, en binnen no-time zitten we buiten het circuit-gebied, alwaar we gelijk klimmen naar 1500 voet. Eerst wat bochtenwerk, waaronder een linker en rechter 360.

Daarna doorklimmen naar 2500 voet en dan wordt het herstel van een overtrek zonder motorvermogen een keer of 4 herhaald. Dit leverde geen noemenswaardige problemen op, dus George vindt het tijd om het herstel MET motorvermogen te gaan doen.

Voordat we dit doen, wordt eerst de slow-flight nog even herhaald, omdat het vasthouden van de hoogte niet helemaal lekker gaat tijdens het 'vertragen'. Ook nu houdt ik de hoogte niet helemaal netjes vast, en ik zit ook wat te rommelen met het horizontaal houden van de vleugels. Van George krijg ik een aantal aanwijzingen om dit te verbeteren, en nadat ik de aanwijzingen een paar kaar heb geprobeerd gaan we weer versnellen naar 90 knopen.

Dan wort het tijd voor het herstel van de overtrek met motorvermogen - in principe gaat het hetzelfde als wanneer je het zonder motorvermogen doet, het verschil zit hem erin dat je nu volgas moet geven voordat de kist werkelijk stopt met vliegen. Het doel van deze oefening is om te herstellen zonder hoogteverlies, dit heb je met name nodig wanneer je in de landingsfase van de vlucht zit.

Nadat George het een keer heeft voorgedaan, ben ik aan de beurt. CVV op warm, gas er helemaal af, en hoogte vasthouden door de stuurknuppel steeds verder aan te trekken. Snelheid loopt er ook nu weer geleidelijk uit, en zodra de kist begint te trillen en de stall-warning gaat mekkeren, gaat meteen de CVV weer op koud, en wordt volgas gegeven. Je wacht dus niet het overtrekken af, maar geeft juist voordat de kist overtrekt gas.
Door de stuurknuppel langzaam naar voren te brengen voorkom je dat je gaat klimmen, en bouw je weer snelheid op. Zodra je in de buurt van kruissnelheid komt breng je het toerental weer terug naar plm. 2200, en je vliegt weer netjes horizontaal.
Herstellen met motorvermogen stelt eigenlijk niet zoveel voor, het enige waar je feeling voor moet krijgen is de snelheid van het bijdrukken zodra je volgas hebt gegeven.Nadat ik dit 3 keer heb gedaan, gaan we na een stukje glijden en dalen richting de VAM, om nog een aantal touch-and-go's te doen.

In het circuit heb ik de eesrte twee keer de neiging om op downwind te dicht naar de baan te 'kruipen', maar verder gaat het heel aardig. Het werk op base en final ging best goed, en ik begin al een beetje gevoel te ontwikkelen voor het 'spel' met het hoogteroer en toerental op final. Naar mijn gevoel waren alle drie naderingen heel netjes met slechts heel weinig variatie in het glijpad.
Het afronden ging niet helemaal perfect, maar er zaten geen harde landingen bij dus op zich niets te klagen.
Het uitklimmen na de landing en het vervolgen van de weg richting downwind ging ook heel behoorlijk, hoewel ik niet steeds de 700 voet hoogte perfect vasthield. Eerste keer zat ik plm. 60 voet te hoog, tweede keer zat ik 40 voet te laag - beide keren was dit snel hersteld, dus op zich niet kritisch.

Het was weer een leuke les, waarin veel oefeningen gedraaid werden. Deze keer had ik de aandacht veel te veel op de isntrumenten, dus daar moet ik de volgende keer op letten. Ook het verdelen van de aandacht kon beter, maar al met al ben ik zeer zeker tevreden over deze les.

Mijn logboek na deze les:
Dual: 9 uur 40 minuten
Solo: 0 uur 0
Starts: 14
Landingen: 14
Reakties
Toevoegen
RBA   |80.127.218.xxx |15-04-2005 03:33
Bij mij hingen ze een A4-tje aan de QNH-knop van de hoogtemeter om maar niet op de instrumenten te kunnen kijken. Opmerkelijk hoeveel beter je dan gaat vliegen! Nu hoeft dat gelukkig niet meer maar het geeft wel aan dat je de kist puur op toerentallen kan vliegen, die was dan ook niet afgeplakt.
Rob
Lees verder/reageer
Naam:
E-mail:
 
Website:
Onderwerp:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch::(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 
Voer de anti-spam code in die in het plaatje staat.
 
< Vorige   Volgende >
Home arrow Mijn vlieglessen arrow Vliegles 09