22:54
February 10,  2016   
Vluchtje met Thomas
25 september 2005
Ons petekind Thomas was afgelopen donderdag jarig, en had eigenlijk maar één ding op zijn verlanglijstje staan: een keertje met mij mee vliegen om Lemelerveld en het huis van zijn grootouders eens van boven te bekijken.

Normaal gesproken 'strooien' we niet met dure verjaardagscadeautjes, maar voor deze keer wilden Jet en ik wel eenmalig een uitzondering maken, aangezien ik sowieso wel zou vliegen dit weekend. Dus even na twaalven pik ik Thomas en zijn ouders Karel en Carin op, en rijden we naar Hoogeveen.

We zouden gaan vliegen op een Cessna 152, de PH-VSN, maar aangezien vanwege het matige zicht en wat regen alles een beetje opschoof, duurde het tot ruim na enen voordat deze kist weer terug kwam van een proefles. Gelukkig ging er niet al te veel tijd verloren voordat het journaal was ingevuld, dus al met al kon de walk-around vrij snel worden uitgevoerd. Olie en brandstof was in ruime mate aanwezig, dus ook daar 'verloren we geen tijd', en om 13:38 kon de motor aangslingerd worden.

Baan 10 is in gebruik, er staat een behoorlijke crosswind (10 knopen uit richting 180), dus een flink stukje opsturen is nodig om een beetje in het verlengde van de baan te blijven bij de take-off. Daarna het circuit uit en met een klimmende bocht via het noorden naar het westen hangen we om 13:46 boven afslag Fluitenberg in de A28 (het startpunt van mijn navigatieplan). Het zicht is niet best, slechts een kilometertje of 8, en we vliegen 'tegen de zon in', dus het navigeren is wat lastig. Ook de wind op 1500 voet is veel meer westelijk dan in de low level forecast stond, waardoor we na zo'n 9 mijlen vliegen boven Dedemsvaart hangen, in plaats van boven Balkbrug.

Aangezien de grootouders van Thomas net ten zuiden van Balkbrug wonen, moet ik dus de koers naar het westen verleggen, en even later zie ik de 'boerderij van bestemming' al. Thomas is nog even druk aan het zoeken, maar al vrij snel begint hij punten op de grond te herkennen, en niet veel later vind hij ook wat hij zocht. Zoals ik al zei, zijn grootouders wonen in een boerderij buitenaf, dus na eerst een rondje gemaakt te hebben op 1500 voet, zet ik een dalende rechter bocht in naar 700 voet terwijl we nogmaals om de boerderij draaien.

Thomas met Peetoom-In-Command ;)

Daarna weer klimmen naar 1300 voet en verder op weg naar Lemelerveld. Wanneer ik het compressie-station van de Gasunie bij Ommen aan de westkant passeer zie ik dat de zwevers van Aero Club Salland ook actief zijn, en even later ontwaar ik ook een zweefvlieger zo'n 200 voet lager op een afstandje van ongeveer een kilometer. Verder zijn we geen zwevers in de lucht tegengekomen. Wanneer we het Overijssels Kanaal passeren draaien we een linker bocht om Lemelerveld vanuit het westen te naderen.

Met een hele ruime bocht draaien we vervolgens over Lemelerveld, en Thomas is druk met zijn fototoestel in de weer om alles vast te leggen. Hij heeft niet veel moeite om zaken vanuit de lucht te herkennen, zijn eigen huis heeft hij al snel in het vizier. Wanneer we dit rondje gedraaid hebben vliegen we door naar Lemele, om van daar uit vervolgens via Ommen en Dedemsvaart weer naar Hoogeveen te kachelen.

We hebben op dit stuk een mooi briesje in de rug, waardoor onze grondsnelheid zo'n 110 knopen bedraagt. Af en toe een heel klein beetje turbulentie, met de daarbij gepaard gaande 'hobbeltjes', maar gelukkig lijkt Thomas hier totaal geen last van te hebben.
We vliegen zo'n beetje parallel aan de N348, en het valt Thomas op dat we een heel stuk harder gaan dan de auto's. Hij was duidelijk wat verrast hierdoor, maar acht, het fenomeen van gebrek aan snelheidsbesef kent elke vlieger, dus dat Thomas wat verrast was is niet echt vreemd.

Dan gaan we het circuit weer in ("Pappa Sierra November joining downwind runway one zero, number two, number one in sight"), en wanneer ik op base zit dan zie ik dat de zwevers op het veld bezig zijn een zweefvliegtuig terug te slepen waarbij ze toch wat kort op de landingsbaan van de motorkisten zitten. Ik besluit derhalve een longfield-landing te maken, dit scheelt ook weer wat taxi-tijd. De wind komt nog steeds pal uit het zuiden met 10 knopen, dus het werd weer eens een wat serieuzere crosswind-landing. Deze liep niet helemaal lekker, maar het bleef allemaal wel heel veilig. (toch maar eens wat solo-circuitjes gaan doen met crosswind binnenkort, om het gevoel hiervoor te blijven houden).

Thomas heeft zichtbaar genoten van deze vlucht, de stoere verhalen naar zijn vriendjes zullen niet uitblijven verwacht ik. Ik had al gemeld dat hij de nodige foto's heeft gemaakt, klikkerdeklik! .

Volgende keer (als het weer geschikt is natuurlijk): ik moet aan RBA gaan bewijzen dat ik vliegen kan (zie ook het verslag van mijn RPL praktijk-examen), ik ben nu al zenuwachtig aan het worden ;-)
Reakties
Toevoegen
Martijn   |80.126.39.xxx |04-10-2005 20:52
Klinkt als een leuke vlucht, Marcel... en ja, die cross-wind landingen blijven natuurlijk lastig
Lees verder/reageer
Naam:
E-mail:
 
Website:
Onderwerp:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch::(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 
Voer de anti-spam code in die in het plaatje staat.
 
< Vorige   Volgende >
Home arrow Vluchten 2005 arrow Vluchtje met Thomas