10:54
February 14,  2016   
Weer eens een beetje stoeien
30 augustus 2008
Het is al behoorlijk lang geleden dat ik in m'n eentje gevlogen heb, hoog tijd dus om weer eens wat te stoeien om de procedures erin te houden.

Doordat ik dit jaar regelmatig met passagiers gevlogen heb (wat trouwens superleuk is om te doen!), heb ik naar mijn mening wat weinig kunnen doen aan het herhalen van diverse dingetjes die normaal bij passagiers niet zo in goede aarde vallen. Alle 'sterren stonden vandaag in één lijn', dus moet het er maar weer eens van komen.

Om 2 uur vertrek ik met de PH-TGD vanaf baan 10, en na het verlaten van het circuit eerst maar eens een stuk klimmen. Tijdens de klim zie ik een behoorlijk scherpe inversie waaronder de in de lucht aanwezige stofdeeltjes het vliegzicht behoorlijk belemmert. Het eerste stukje in de klim is het een beetje turbulent, maar boven de plm. 2.500 voet is het ineens hardstikke rustig - ideale omstandigheden om dingetjes te oefenen.

Achtereenvolgens doe ik een paar 30 graden bochten, een tweetal steile bochten met 45 graden helling en een clean-stall. Deze dingen lopen allemaal perfect, inclusief de hierop volgende glijvlucht met motor-doorblazen na elke 700 voet 'hoogteverlies'. Hierna het circuit weer in voor een aantal touch-and-go's (landingen moet je natuurlijk ook blijven oefenen Wink)

Ik doe twee full-flaps landingen die beiden aardig goed gaan, gevolgd door een doellanding. Deze gaat prima, mede doordat ik nu wel met een snelheid van 60 knopen aan kom zeilen. Omdat het gedurende de afgelopen 3 landingen erg stil is in het circuit, meld ik tijdens de klim dat ik door zal klimmen naar 1000 voet voor een glide-in.

Op downwind aangekomen draait er op 700 voet net een motorzwever downwind op, en omdat ik er wat kort op zit en inloop op die kist, meld ik over de radio dat ik een 360 over rechts ga doen om voldoende separatie te krijgen. Net wanneer ik de 360 heb gedaan vliegt er weer een motorzwever downwind op. Het scenario herhaalt zich, dus een tweede 360 aangekondigd en gevlogen. Daarna ter hoogte van de baandrempel carb-heat erop en gas eraf, en als een zweefvliegtuig naar beneden. Op tijd steeds een standje extra flaps geven, op het laatst nog een klein stukje slippen om wat sneller hoogte kwijt te raken, en ik kom keurig kort op de baan terecht.

Al met al zeldzaam heerlijk gevlogen vandaag, en heerlijk om te merken dat het met de gedraaide oefeningen erg goed ging, ondanks dat ik ze al een hele tijd niet meer gedaan had. Wel had ik met het mooie vliegweer wat meer drukte verwacht, maar aan de andere kant kreeg ik zo alle ruimte om mijn dingetje te doen, en dat is ook wel eens errug lekker Cool

Reakties
Toevoegen
Rob  - goed idee   |82.171.63.xxx |01-09-2008 08:44
He Marcel,

Leuk stukje! Is een goed idee om zo nu en dan eens een 'herhalings' lesje in te plannen, doe ik veel te weinig!

Grtz en tot de 13de

Rob
Lees verder/reageer
Naam:
E-mail:
 
Website:
Onderwerp:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch::(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):s
:!::?::idea::arrow:
 
Voer de anti-spam code in die in het plaatje staat.
 
< Vorige   Volgende >
Home arrow Vluchten 2008 arrow Weer eens een beetje stoeien